Onthulling Plaquette op airstrip US Airforce bij Cortenbacherveld

Nabij kasteel Cortenbach in Voerendaal is zondag een plaquette onthuld voor gesneuvelde militairen van het 125th. Liaison Squadron.

Nabij kasteel Cortenbach in Voerendaal is zondag een plaquette onthuld voor gesneuvelde militairen van het 125th. Liaison Squadron. Samen met de Vrienden van Wijnandsrade, Paul van Zwijndregt, de gemeente Voerendaal, afgevaardigden van de US Navy en enkele leden van onze schutterij, werd zondag een gedenkplek onthuld om de gesneuvelde bemanningsleden evenals de overige gevallenen van dit squadron te herdenken.

Op 26 november 1944 werd een verkenningsvliegtuig door Duitse luchtafweer neergeschoten en crashte in een weiland ten zuiden van Heinsberg(D), vlakbij het gehuchtje Schleiden. Het was een vliegtuig van het type Stinson Sentinel van het 125th. Liaison Squadron van de USAAF. Beide bemanningsleden, piloot Frederick Stoecker en zijn mecanicien William Hunt, kwamen daarbij om het leven.

Samen met de Vrienden van Wijnandsrade, Paul van Zwijndregt en de gemeente Voerendaal is het idee geboren om een gedenkplek te creëren om de gesneuvelde bemanningsleden evenals de overige gevallenen van dit squadron te herdenken.

Als locatie is de vroegere airstrip van het Amerikaanse leger bij Kasteel Cortenbach gekozen. Deze airstrip werd onder meer door het 125th.Liaison Squadron en de Piper Cubs van het 979 FABn. gebruikt.

Precies 79 jaar later, op de dag dat Stoecker en Hunt het ultieme offer voor onze vrijheid brachten, werd deze gedenkplek in de vorm van een plaquette uit cortenstaal, onthuld.

Onderstaande foto's werden nog aangeleverd door Tiny Moonen

Deel dit bericht snel & makkelijk op jouw eigen social media platform