Na 478 jaren voor het eerst vrouwen achter het vaandel bij de Koninklijke Schutterij St. Sebastianus Voerendaal.

Sinds de oprichting in 1544 was de schutterij vooral een mannenwereld. Niet voor niets werden de leden schuttebroeders genoemd. Pas in het tweede gedeelte van de vorige eeuw werden heel voorzichtig vrouwelijke leden toegelaten maar dan alleen nog als lid van het muziekkorps of als marketentster. Bij het uittreden was voor vrouwen geen plaats achter het vaandel. Alleen voor de koningin werd een uitzondering gemaakt. Het is dan ook een historisch besluit te noemen dat de ledenvergadering van de Koninklijke Schutterij St. Sebastianus met nagenoeg algemene stemmen heeft genomen om alle beperkingen voor vrouwelijke leden op te heffen. Vanaf heden zijn dames in alle geledingen van de schutterij van harte welkom. Staande de vergadering meldden zich onmiddellijk al twee dames aan om als geweerdrager te gaan functioneren. Overigens had het eregilde van de schutterij de stap naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen al eerder gezet met als gevolg dat het eregilde volgend jaar voor het eerst, in de persoon van Marijcke Beckers, een vrouwelijke koning heeft. Zij wist bij het koningsschieten in september j.l. het laatste restje van de vogel met een welgemikt schot naar beneden te halen.

Het was overigens niet het enige opvallende besluit dat door de ledenvergadering werd genomen. Er werden ook twee nieuwe commandante benoemd. Tom Colleye en Jim Leuven zullen vanaf het volgende seizoen beurtelings de troepen aanvoeren. Zij zullen tijdens het St.Sebastianusfeest als zodanig beëdigd worden.

Het volgende seizoen kan overigens heel bijzonder worden. Niet alleen omdat op 3 september de schutterij het Bondsschuttersfeest zal organiseren maar vooral omdat Harold Peeters bij het laatste koningsvogelschieten zich voor de vierde keer tot koning kroonde. Dit betekent dat, als Harold er nog één keer in slaagt om de vogel naar beneden te halen, hij zich vanaf dan keizer mag noemen en hij de opvolger wordt van de legendarische Jo Verhoeven.

Ten slotte werd tijdens de vergadering met genoegen teruggekeken naar de groei van het aantal jeugdleden en naar de successen, die zij inmiddels behaald hebben met als hoogtepunt de tweede plaats die behaald werd bij de schietwedstrijd tijdens het laatste OLS in Meijel.

Deel dit bericht snel & makkelijk op jouw eigen social media platform